DRIFT I TJUNING STAJLING PO PRVI PUT U POŽAREVCU

Sportski Auto Tjuning klub  je organizator treće, finalne trke SDC šampionata koja će se voziti na parkingu Šećerane u Požarevcu 18. i 19. avgusta 2018. godine.

Drift trke su vrsta auto trka u kojima se vozila kreću bočno po asfaltnom putu. U driftu, automobili prelaze idealnu putanju u kontrolisanom proklizavanju  pri velikim brzinama. Ključna karakteristika drift trke je da  trka nije vezana za vreme već za  tehničke performance, putanju, brzinu, uglove, blizinu prillaska kliping pointima i zabavu a ocene sudija, su presudne.

Drift takmičenja se sastoje  iz dve faze. 

U početku, se voze pojedinačne trke i drifteri dobijaju ocenu za vožnju po zadatoj stazi. Prema broju  takmičara nakon kvalifikacija, formira se start drugog dela takmičenja - TOP 8 ili TOP 16 (a ponekad kada ima puno prijavljenih vozača i TOP 32).

 To su trke u parovima (twin drift ili tuico bitke), u kojima svaki vozač prvo vozi kao lider, a na drugoj trci  je u ulozi vozača pratioca. Cilj lidera je da prođe kroz trku kompetentno i spektakularno, a pratioc mora sinhrono da ponovi pokrete vozila lidera i  da ostane blizu njega, ali da se ne dozvoli odvajanje od automobila vodećeg  takmičara. U parovima, rezultat određuju  sudije i sportista koji je osvojio  twin duel prolazi kroz sistem eliminacije dalje.

Ova spektakularna disciplina nastala je u Japanu 1950. godine  i prerasla je iz zabranjenih uličnih trka u stručna takmičenja koji se održavaju sa pripremljenim automobilima. 

Danas je  to veoma popularan tip moto sporta,  i razvija se u mnogim zemljama sveta. U Srbiji drift trke pojavile  su se sredinom 2000-ih, a danas se u zemlji godišnje održi  6 do 8 drifting takmičenja.

Drift u Požarevcu je podeljen u dva dana od čega je prvi rezervisan za kvalifikacije.  Drugi dan je sadržajniji i tog dana će se voditi  i neizvesnija borba u twin drift vožnjama. Pored domaćih vozača očekuje se dolazak i nekoliko driftera iz regiona, iz Hrvatske, Bugarske, Grčke i Mađarske. Organizovanje ovih trka u Požarevcu pokazuje brigu lokalne samouprave usmerenu ka mladima u gradu.

Dobre zabave će stvarno biti na pretek.  U organizaciji AMK LOW FAMILY iz Požarevca  u nedelju 19.08.2018. godine biće održano Stajling takmičenje u nekoliko klasa kao i Db  drag takmičenje.

U stajling takmičenju automobili će se se ocenjivati prema stilu i stepenu modifikacije pa ćemo tako imati najlepši nemački auto, najlepši japanski automobil, najbolji  ekstemno sređen auto, najbolji auto u klasi street, u klasi “početnika u tjuniranju” ali i u klasi “najatraktivniji domaći automobil”. Takođe,  biće održano i takmičenje u merenju muzičke snage u kolima- popularni dB drag “1 na 1” .

Posetioci će imati priliku da vide kako izgledaju neki od atraktivnih automobila kao što su Mustang, Ferari ili Nissan GTR  i da čuju jedinstven zvuk motora, vrhunsko ozvučenje ali i da uživaju u odličnoj muzici poznatih DJ-va iz Požarevca.

Program oba dana počinje u 12:00 časova.

Vidimo se na parkingu Šećerane u Požarevcu 18. i 19. avgusta 2018. godine. 

NAJAVA DOGAĐAJA
 • Na parkingu Autoprevoza Čačak, 21. i 22.avgust voze se trke SDC šampionata i Dana šampiona

  Nakon uspešne prve runde nastavljamo sa trkama u SDC i DOC drift šampionatima.

  U subotu nas u Čačku očekuju dve trke domaćeg šampionata a u nedelju, druga ovogodišnja, međunarodna trka "Day of Champions".
  Kao i do sada ovaj trkački vikend imaće humanitarni karakter.
  Trke se voze na stazi Autoprevoza Čačak u Konjevićima, na 500m od kružnog toka u Preljini. Do staze se može najbrže doći autoputem Miloš Veliki.
  Druga opcija je preko Topole i Rudnika. Lokacija:
  https://g.co/kgs/Jf41x6
  Na preliminarnom spisku za drugu rundu - "SERBIAN DRIFT CHAMIONSHIP" i "Day of Champions" se trenutno nalaze 34 vozača.
  1. Milica Tikić SRB (92)
  2. Uroš Berdajs SLO (12)
  3. Viktor Atanasov BG (113)
  4. Ivan Prpalov BG(22)
  5. Nikola Ilić Debeli SRB (13)
  6. Miloš Ilić Brka SRB (213)
  7. Darko Veličković SRB ( 97)
  8. Ranko Veličković SRB (30)
  9. Miloš Marjanović Shomy SRB (46)
  10. Stefan Stolić SRB (45)
  11. Nikola Obradović SRB (513)
  12. Stefan Jovanović Ćosa SRB (24)
  13. Novica Zekavica SRB (333)
  14. Bojan Cvetković SRB (101)
  15. Luka Cvetković SRB (169)
  16. Miloš Milosavljević SRB (29)
  17. Vid Zubic SRB (313)
  18. Marko Mihajlović (90)
  19. Marko Brkić SRB (340)
  20. Ivan Ratković SRB (555)
  21. Branislav Nedeljković SRB (666)
  22. Petar Studen SRB (55)
  23. Darko Grujovic SRB (89)
  24. Toni Munivrana Muni HR (27)
  25. Marko Mladenović SRB (202)
  26. Filip Radovanović SRB (17)
  27. Ante Miletić Mile HR (994)
  28. Yordan Anreev BG (4)
  29. Nebojša Nikolić SRB (19)
  30. Andrija Antić SRB (22)
  31. Siniša Simić SRB (7)
  32. Stefan Stojanović SRB (32)
  33. Ivo Znaor HR (123)
  34. Adrijan Petričević Adri HR (34)
 • Na parkingu Autoprevoza Čačak, 21. i 22.maja voze se trke SDC šampionata i Dana šampiona

 • - Važno - Obaveštenje, namenjeno novim drift vozačima


  U cilju popularizacije i omasovljenja ove mlade auto discipline u Srbiji, od ove trkačke sezone uvodi se   „Street“  klasa!


  Uskoči u auto,  nauči da driftuješ i kvalifikuj se za Serbian Drift Championship!

  SDC je serija koja omogućava vozačima svih nivoa iskustva i modifikacija na automobilima da učestvuju na drift trkama u „Pro“ ili „Street“  klasi.

  Šta ti je potrebno da se pridružiš popularnoj drift familiji? 

  Ukratko, neophodan je automobil  koji ima zadnju vuču i koji nije snažniji od 300ks.  Pneumatici na njemu nesmeju biti veći od propisanih 225 x 17".

  Sportsko sedište - popularna kadica i pojas sa kačenjem na četri tačke su obavezni  ( mogu i sa isteklom homologacijom).

  I sad najvažnije: zaštitni kavez/ roll bar  se preporučuje ali u prvoj sezoni učestvovanja nije obavezan!

  Potrebna je i trkačka licenca koju izdaje Sportski auto i karting savez Srbije (SAKSS). 

  Od  opreme potrebne  vozaču obavezani su trkački kombinezon, patike i kaciga ( može i sa isteklom homoloacijom).

  Možda nemate budžet da napravite  čudovište snage 400 i više ks ali je zato „Street“ klasa osmišljena za vas. Ovo je jedinstvena šampionska serija koja vozačima svih nivoa veština i podešavanja automobila, omogućava da se jeftino nadmeću i da pod jednakim uslovima pokušaju da se popnu na podijum.

  Kompetan pravilik za drift disciplinu  možete pogledati na našoj internet prezentaciji   https://www.tuning.rs/  i na sajtu granskog saveza   http://www.sakss.org.rs/  

  Planiran je trening za sve početnike ali i za iskusne vozače pred početak  ovogodišnje sezone u terminu: nedelja, 5.april 2020. godine i vozi se u Čačku.

  Na kraju, nemojte nikad smetnuti s uma: Ulica nije trkačka staza!

  Novi pravilnik za drift-2020.pdf

 • Sportski Auto Tjuning klub I Auto moto klub Low Family su organizatori treće, trke SDC šampionata! • Mala promocija Drifta i Stylinga u Valjevu

 • DRIFT TRKA PO TREĆI PUT U VALJEVU

 • DESETI PUT ZA REDOM U ČAČKU

 • DRIFT I TJUNING STAJLING PO PRVI PUT U POŽAREVCU

 • "Ulica nije trkačka staza"

 • Zapalile su se čačanske adrenalinske lamele a takvu drift seansu Srbija još nije videla!

 • Stajleri i Tjuneri najavljuju svoj dolazak u Čačak!

 • Uzbudljiv početak nove sezone

 • Euforija koja prati drift i tuning počela na Sajmu...

  Na sajmu automobila u Beogradu Bg Car Show štand Auto tjuning kluba nalazio se u Hali 2 u B nivou.
  Posetioci su i ove godine imali priliku da se upoznaju sa pet atraktivnih automobila i jednim drift trajk motociklom. Svoje automobile su izložili drifteri Zoran Savić i Goran Jevtić.

 • Drifteri i tjuneri na sajmu automobila

 • Kalendar Drift trka u Srbiji 2018

 • Uspesno zavrsena Tuning i Drift sezona u 2017godini na Novosadskom Sajmu automobila

  Na otvorenom prostoru Novosadskog sajma u sklopu "Tuning day" - a održane su atraktivne drift vožnje automobila, na veliko oduševljeno više hiljada ljudi koji su imali priliku da uživaju u tom nesvakidašnjem spektaklu.

  Posetioci su mogli da vide četiri moćna vozila snage od 300 do 700 „konja“ koja imaju pogon na zadnjim točkovima i prilkom  proklizavanja u krivinama koriste inerciju tako da „plešu“ uz mnogo dima i adrenalina, na opšte zadovoljstvo svih u gledalištu.

  Potom su posetioce zabavili egzibicionisti sa svojim kartinzima i trajkovima, a nedugo zatim usledila je i trka prepuna adrenalina i zabave u kojoj su se takmičili drift vozači protvi popularnih "rejsera", odnosno učesnika trka sa ubrzanjem na 201 metar.

  "STREET RACE 201" trke poznatije su u javnosti kao trke ubrzanja, a prilagođene su tako da u njima na pravcu odnosno stazi dugačkoj 201 metar mogu učestvovati vozači koji svoja vozila koriste svakodnevno u javnom saobraćaju, ali su neki automobili podešeni  i napravljeni  isključivo za takav vid auto sporta. Oni su u potpunosti opravdali očekivanja razvijajući veliku brzinu za kratko vreme, koja se jedva mogla ispratiti golom okom.

  Održano je i "burnuot" takmičenje gde su svi posetioci Sajma automobila mogli da osete miris paljenih guma sa automobila koji su se mahnito kretali na otvorenom prostoru Novosadskog sajma, a viđeno je  Db merenje muzičke snage, te merenje zvuka izduvnog sistema gde su se na atraktivan način predstavili svi zaljubljenici u glasnu muziku, koji su u svoja automobilska ozvučenja uložili mnogo truda, vremena, ali i novca.

  Nesvakidašnji automobili zainteresovali posetioce

  Izložba modifikovanih automobila na kojoj je predstavljeno na desetine sportskih, ali i putničkih kola koja su stilizovana i prilagođena po ukusima vlasnika za potrebe drifotvanja i uživanja u glasnoj muzici, nalazilo se u  Hali 4 Novosadskog sajma na Sajmu i posetioci  su mogli da ih vide samo u subotu na Sajmu automobila. Naravno uz snažne automobile idu i lepe devojke a jedna od iznenađenja je bila i Atina Ferari.


  Predsednik "Auto tuning club"-a iz Beograda i organizator današnje izložbe Aleksandar Jokić kazao je da je veoma zadovoljan posetom, kao i kvalitetom izloženih modifikovanih automobila. To su tjunirani automobili, sređeni po meri svojih vlasnika, automobili sa doteranim izgledom, sa dobrim felnama, sa snažnim ozvučenjem, zanimljivih boja, odnosno nesvakidašnji automobili koji se ne mogu često videti na ulicama naših gradova ili na putevima, istakao je Jokić.


  Da održavanje i sređivanje specijalno modifikovanih automobila košta mnogo, potvrdio nam je i organizator izložbe. Kako napominje, da bi se stilizovao automobil za kategoriju drift, potrebno je izdvojiti od šest do 30 hiljada evra, mada gornja granica zapravo ne postoji.

  Neki od izložbenih automobila prerađivani su na više kontinenata, a vlasnici takvih automobila ne štede ni vreme, ni novac da bi od svojih ljubimaca napravili nesvakidašnju atrakciju.

  Kada je reč o stavljanju snažnog ozvučenja u automobil, nekada je bilo potrebno 150 hiljada, a danas kvalitetno i kompetentno ozvučenje možete nabaviti za 50 hiljada dinara, naglasio je Jokić.

  Pasija koja traje

  U Hali 4  Novosadskog sajma 28.oktobra 2017.godine bili  su izloženi  automobili među kojima je bilo onih i onih koji su od prvobitnog izgleda zadržali samo šasiju i motor.

  Jedan od ljudi koji su mnogo vremena uložili u što bolje automobilsko ozvučenje je i Ante Milina iz Šida, a njegova bela Nissan "micra" je proizvedena 1995. godine, premda je on vlasnik tog automobila od 2001. godine. On je napomenuo da je do sada uložio toliko novca u svog ljubimca da je mogao kupiti nov automobil koji košta nekoliko desetina hiljada evra, ali da njemu ništa ne može zameniti osećaj "nevremena u autu" kada pusti muziku u svom automobilu.

  U početku sam ulagao samo u muziku, a sada sam prešao i na stilizovanje. Stavio sam sportske opruge od 30 milimetara, uradio sam takozvanu kosku između amortizera koja ih ojačava. Zbog muzike sam ugradio jači alternator od 180 ampera, stakla su mi klonirana, imam vrhusnki odbrambeni sistem koji štiti moje ozvučenje od lopova, ugrađen je alarmni sistem, GPS, led svetla, sportski auspuh i bezbroj drugi stvari, napomenuo je Milina koji  se takmičio na Tuning day - u u DB drag rejsing takmičenju, u merenju najglasnijeg zvuka u unutrašnjosti vozila a DB  zapravo označava decibele nivoa zvučnog pritiska.

  Da sređivanje automobila predstavlja opsesiju, dokazuje i 72-ogodišnji Bogdan Jovanović iz Beograda koji je na današnju izložbu dovezao svog čuvenog Golfa "dvojku" GTI od 1800 kubika iz 1989. godine, koji je od originalnog izgleda sačuvao samo šasiju i motor. Taj metalik crni automobil izgleda kao da je upravo izašao iz fabrike, a njegov vlasnik kaže da je u njega uložio višedecinijski trud.


  On je maksimalno spušten, zadnja sedišta su izbačena, stavljene su mu "sedamnaestice" gume što je neuobičajeno za taj automobil, odrađena je "šminka" motora i kompletne unutrašnjosti, gepeka i muzičkog dela. Dodavao sam, prepravljao sam, a uglavnom sam sve radio sam na ovom automobilu. Uživam u stilizovanju iako sam zakoračio u osmu deceniju i ovde sam najstariji momak, kroz osmeh je zaključio Bogdan.


  Svi zainteresovani posetioci Sajma automobila bili u prilici da saznaju sve u vezi sa modifikovanjem automobila, a vlasnici takvih kola, bili su veoma  otvoreni za razgovor uz obećanje da će uvek svakom  ko ima nameru da tjunira svoj auto dati informacije koje se odnose na cenu, način uređivanja i održavanja, ali i da će rado izmeniti iskustva sa svim ljubiteljima muzike, brzine i dizajna automobila.

 • Valjevo 17. i 18. jun 2017 - Round 2

  DRIFT SPEKTAKL U VALJEVU 17-18. JUNI

  Program oba dana za posetioce počinje u 12:00 časova, a finalne trke će se voziti od 17 časova.
  Cena ulaznice iznosi 300 dinara.

  Pre trke potrebno je popuniti formular prijave, kako bi prijava bila važeća. Prijavu možete popuniti na linku PRIJAVA ZA VOZAČE...